furulya.hu

Furulyás fórum

Milyen furulyát? Következő téma megtekintése
Előző téma megtekintése
Új téma nyitásaHozzászólás a témához
Szerző Üzenet
Szabó Árpád Zoltán
Törzstag


Csatlakozott: 2008.04.13. Vasárnap 9:12
Hozzászólások: 91

HozzászólásElküldve: 2012. Február 1. 11:36 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Hasznos az elővigyázatosság a vegyi anyagokkal való bánás során, az egészség az első. Ha valakinek annyi maradt meg a középiskolai kémiából, mint jórészt nekem is, hogy savat lúggal nem szabad keverni, már ez is hasznos tudás. Ezért nem szabad lenézni a takarító néniket.

Persze a "vegyi anyagoktól" való irracionális félelem sem szerencsés, de inkább legyen az emberben megfelelő alázat és elővigyázatosság, minthogy megmérgezze magát. Azért viccesen sarkítva erre az esetre szokták felemlegetni a "di-hidrogén-oxid" nevű vegyületet, ami például nagyon alacsony, vagy nagyon magas hőmérsékleten sérülést okozhat az élő szövetekben. Kacsint


Amúgy itt pontosan arról a bizonyos halálfejes hypo-ról van szó, ami annak a bizonyos kristályos anyagnak a vizes oldata, ami egy maró hatású lúg. (Apropó lúg, ha tényleg azt mondta a patikus, hogy sav, akkor először meg kell neki köszönni, hogy jót akar, utána meg fenékbe rúgni. Persze, lehet, hogy csak "népnyelven" akarta magát kifejezni, és feltételezte, hogy a "sav" elég ijesztően hangzik ahhoz, hogy eltántorítsa a kísérletező kedvűeket, és a végén még őt vonják felelősségre.) Bontja a szerves vegyületeket, és ugyanez van a Chlorox-ban meg a Domestosban is (+szagosító), és hatása a koncentrációjától függ (vízművek is ezt használják a csövek fertőtlenítésére).

A cikkhez tényleg kell egy kis "szakmai" angol. A végén azt a részt, hogy két kutató egy éves eredménye, nem jól értetted. Csupán a tudományos alaposság érdekében hangsúlyozza, hogy két szakember is a leírt módszert alkalmazta, és egy év elteltével nem tapasztaltak hosszú távú káros hatásokat.


A hozzászólást legutóbb Szabó Árpád Zoltán szerkesztette 2012. Február 1. 12:06-kor. [1]
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
Charlie
Törzstag


Csatlakozott: 2012.01.01. Vasárnap 16:32
Hozzászólások: 24

HozzászólásElküldve: 2012. Február 1. 11:54 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Bocsánat, morbid vicc:

A "di-hidrogén-oxid" szobahőmérsékleten is veszélyes, hiszen fulladásos halált okozhat! Boldog

Charlie
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
Szabó Árpád Zoltán
Törzstag


Csatlakozott: 2008.04.13. Vasárnap 9:12
Hozzászólások: 91

HozzászólásElküldve: 2012. Február 1. 12:07 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Pláne! Kinevet
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
Fluvius
Fórumozó tag


Csatlakozott: 2016.02.25. Csütörtök 23:27
Hozzászólások: 2

HozzászólásElküldve: 2016. Február 26. 09:23 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Sziasztok!

Én pár napja kezdtem furulyázni, kaptam kölcsön egy Yamaha műanyag szoprán furulyát, germán fogásút, és Béres János könyvéből tanulok, magamtól.

Szeretnék egy saját hangszert venni, de két kérdésem is felmerült ezzel kapcsolatban:

- A közeli hangszerboltban láttam egy Hohner fafurulyát (szoprán, barokk), 5900 Ft-ért. Szerintetek érdemes megpróbálni? Sajnos sok pénzt nem tudok rá szánni (talán majd nagy sokára). Azt olvastam, az olcsó fafurulyák nem mindig jók, ebben az árkategóriában inkább műanyagot érdemes venni, azok pontosabbak. A másik kiszemelt egy Aulos 303A (műanyag) lenne.

- Másik kérdésem azzal kapcsolatos, hogy néztem elérhető árú népi furulyákat is (pl. dunántúli pásztorfurulya). Ezek milyen fogásúak (német, vagy barokk)?

Köszönöm a válaszokat előre is!
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
temodi
Fórumozó tag


Csatlakozott: 2016.02.09. Kedd 8:50
Hozzászólások: 1
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2016. Március 11. 17:17 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Szia!

Kevesebb, mint fél éves tapasztalatommal igencsak kezdő vagyok, de a kérdésre szívesen válaszolok a legjobb tudásom szerint.

Az "olcsóbb" fa furulyák közül sikerült beleválasztanom a Gewa germán fogású egyik példányába. Akkor tettem félre, amikor a (bé) hang majdnem (a) hangként jelent meg. Hasonló érzés, mint amikor egy szerszám megcsúszik a munkadarabon.
Nagy segítséget jelentett, hogy az alsó két furat nem osztott, így sikeresebben fogtam le az alaphangot. Később sikertelenebbnek bizonyultak a félhangok megkeresése.
Ha mindenképpen ragaszkodsz a fa hangszerhez, akkor ez nekem eddig még bevált:
http://www.soundsationmusic.com/?p=24658
Nekem egy olyan változat van, ahol az alsó két furat osztott. Anyaga juhar. A lakkozás könnyen lekopik. De a Gewa hangszeréhez képest érezhetően jobbnak vélem.
Azokat az instrukciókat alkalmazom ezen a (alacsonyabb árú) hangszeren is, amelyet a Bali-féle könyvben és ezen az oldalon is olvastam. Szóval, olajozom félévente, a parafát rendszeresen parafazsírral ápolom, gyakorlás után kitörölgetem, szétszedve a polcon szárítom. Gyakorlás előtt a tenyeremmel melegítem. A befúvásról szóló instrukciókat már nem vettem olyan szigorúan. Nehéz letenni.. Boldog
De hogy könnyebb legyen, a Kedvesemtől kaptam egy Yamaha műanyag furulyát. Lényegesen kevesebb ápolást igényel. Kevésbé sérülékeny. A hangját kevésbé szebbnek érzékelem. A magasabb hangok is megszólalnak rajta, ahogy a félhangok is. Azt olvastam, az Aulos szebb hangon szól.

A pásztorfurulya, népi furulya működési elvében hasonlatos csupán a blockflöttéhez, vagyis ahhoz a furulyához, amit eddig tárgyaltunk. Ezen csak hat lyuk van ( a kaval fogásún öt ). A regiszterek váltása átfúvással történik. Szóval, se nem a barokk, se nem a germán fogású. Szakirodalomként a Balogh-könyvet ajánlom:
http://www.borokas.hu/pdf/furulyaiskola.pdf


Fontos megemlítenem, hogy a tanári, esetleg az instruktori segedelem határozottan kifizetődik. Mind a megfelelő támasz ( légzéstechnika ), fúvástechnika, nyelvjáték, stb., mind pedig az elmélet tekintetében. Kihangsúlyozom, hogy ez "csak" segítség. Eddig még sehol sem találkoztam olyan varázslóval, táltossal, alkimistával, aki karlengetéssel, ige mormolásával, szérummal, hipnózissal, vagy bármiféle "csodálatos" módszerrel akár csekély mértékben is pótolni tudta volna a kitartó, következetes munkát ( ami a gyakorlásban realizálódik ) és a rengeteg, állhatatos, alázatos tanulást.

Ennek szelemében kívánok eredményes tanulást, és örömet a játékban Boldog

--
T

_________________
--
Üdvözlettel
Emődi Tibor
programozó
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
Fluvius
Fórumozó tag


Csatlakozott: 2016.02.25. Csütörtök 23:27
Hozzászólások: 2

HozzászólásElküldve: 2016. Május 6. 12:07 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Köszönöm szépen a választ!

Az eltelt időben sikerült szert tennem egy pásztorfurulyára is, de azzal még csak ismerkedem. Meglepődtem, hogy hangzásában szinte nincs is eltérés a műanyag Yamahához képest. Pedig teljesen más anyag, más geometria. Nem érzem, hogy "természetesebb" lenne. És a mély tartományban sokkal érzékenyebb, az alsó D és C hangokat nehéz eltalálni, a legkisebb fúváserősség-változásra elvész.

Viszont a Yamahával kapcsolatban azt fedeztem fel, hogy csak a felső oktáv F hangjáig pontos, a Fisz-től kezdve teljes a káosz, még csak közelítőleg sem az a hang szólal meg, ami kellene. Lehet, hogy ez összefügg azzal, hogy germán rendszerű? Vagy csak az én technikámmal lehet ekkora gond?

Igen, tudom, hogy nagy segítség lenne egy tanár, de nincs rá sok lehetőségem, leginkább anyagi téren, de egyébként sem, mert falun lakom. Marad az egyéni felfedezőút, persze a rászánt idő és a gyakorlás elengedhetetlen.
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
Alfa_Hold
Törzstag


Csatlakozott: 2006.02.10. Péntek 14:32
Hozzászólások: 48

HozzászólásElküldve: 2016. Május 6. 12:10 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Igen a germán rendszer sajnos kompromisszumos.
Van kis mozgástér a fúváserősséggel kompenzálni, egy határig...
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Hozzászólások megtekintése:
Új téma nyitásaHozzászólás a témához


 Ugrás:Következő téma megtekintése
Előző téma megtekintése

Nem készíthet új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhat egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatja hozzászólásait a fórumban.
Nem törölheti hozzászólásait a fórumban.
Nem szavazhat ebben a fórumban.

 

© 2005-2020 furulya.hu