sípműhely
Törzstag
|
Elküldve:
2016. November 16. 11:57 |
  |
Üdv!
TunmeaSoma;
jó régen írtál, úgyhogy azóta valószínűleg rájöttél a megoldásra. De azért összefoglalom, amennyire tudom, hátha nem lesz haszontalan...
A furulyafélék hangszertestében (a csőben) lévő levegőoszlop rezgéséből keletkezik, ugye, a hang. No, ennek a levegőoszlop nem csak egészében, hanem részeiben (fele, negyede, nyolcada stb) is rezeg. Az így létrejövő az ún. "felhangok" adják a hangszer hangszínét. De alkalmasint mást is csinálnak...
Erősebb befúvásnál ("átfúvásnak" is nevezik) ugyanis az történik, hogy ezek a felhangok lesznek a dominánsak, mivel a légoszlop mintegy "megtörik". Először a levegőoszlop fele fog "megzendülni": így szólal meg a felső oktáv. (Hasonlóképp viselkedik, mint a húros hangszerek húrja; ha a felénél lefogod, s megpengeted, a húr alaphangjának oktávja szólal meg.) Ha még erősebben fújod, a felső kvint, majd a második oktáv fog kijönni a hangszeredből* - pedig a fogáson nem változtattál semmit. Ezt nevezik felhangjelenségnek, s a fúvós hangszerek hangterjedelmében jelentős szerepe van. (Több hang, mint lyuk, ugyebár... ) Egészen extrém példája ennek a tilinkó: egyetlen dallamjátszó nyílás sincs rajta, mégis több mint egy oktáv hangterjedelemmel bír.
Szóval a titok nyitja a fúváserősség és a felhang-jelenség. Remélem, legalább érthető voltam, ha már a leírásom tudományosan nem is volt valami pontos.
Egyébként - mint erre a tilinkónál már utaltam - ez nem csak az ír, de az összes népi furulyánál ugyanígy van. Sőt, még blockflötével is össze lehet hozni.
Jó gyakorlást!
*Jobban sikerült, erre alkalmas hangszerek esetében. |
_________________ "... Ha alúról fú szél,
ugyon zugodozzon..." |
|
TunmeaSoma
Fórumozó tag
|
Elküldve:
2017. Január 9. 19:57 |
  |
Heló!
Igen, nem sokkal utána rájöttem, de azért köszönöm! Érthető volt és nagyon szépen precízen megfogalmaztad Nem volt hasztalan, mert egyéb hangszerekkel is szeretnék majd megismerkedni, kísérletezni...bár így " önképzéssel" sajnos elég lassú a dolog... |
|
|