Szerző |
Üzenet |
Alfa_Hold
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 10. 14:35 |
  |
Sziasztok,
én már elég régen furulyázom amatőr szinten.
Van egy leharcolt jupiter c-szoprán, egy barna yamaha c-szoprán
és egy barna yamaha alt furulyám.
Azt tervezem, hogy leváltom a jupitert egy kellemes, szép hangú
nem feltétlenül a legolcsóbb fa c-szoprán furulyára.
Ehez szeretnék tippeket kérni, hogy milyet érdemes, mennyiért és hol (Budapest) venni? Van-e olyan hely, ahol ki lehet vásárlás előtt próbálni a hangszert és nem ciki-e?
Köszi
Attila |
|
|
    |
 |
dr.bubó
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 10. 20:51 |
  |
Szia!
Egyáltalán nem ciki kipróbálni egy hangszert, sőt, anélkül nem is érdemes megvenni! Van egy bolt a Nagymező utcában, a Bartók konzi mellett, a Corpus hangszerkereskedés. Van honlapjuk is, itt az árakat is "böngészheted": www.corpus.hu
Küng, Mollenhauer és Moeck hangszereket is árulnak (fahangszerekben ezek a legjobbak).
Üdv: bubó |
|
|
   |
 |
Alfa_Hold
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 11. 07:52 |
  |
dr.bubó írta: | Szia!
Egyáltalán nem ciki kipróbálni egy hangszert, sőt, anélkül nem is érdemes megvenni! Van egy bolt a Nagymező utcában, a Bartók konzi mellett, a Corpus hangszerkereskedés. Van honlapjuk is, itt az árakat is "böngészheted": www.corpus.hu
Küng, Mollenhauer és Moeck hangszereket is árulnak (fahangszerekben ezek a legjobbak).
Üdv: bubó |
Köszi!
A westendben kerek perec visszautasították, hogy megfújhassam a hangszert. |
|
|
    |
 |
dr.bubó
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 11. 08:09 |
  |
Ilyen helyen nem szabad hangszert venni... |
|
|
   |
 |
Kalocsai István
Törzstag
|
Elküldve:
2006. Február 11. 11:36 |
  |
Alfa_Hold írta: | Sziasztok,
Van-e olyan hely, ahol ki lehet vásárlás előtt próbálni a hangszert és nem ciki-e?
Attila |
A baj csak az, hogy a fa hangszerek teljesen másként viselkednek befújás után, így a bolti szűz állapotban kiadott hangjuk alapján nehéz megitélni őket. Igazi zsákbamacskák. Nem tudom, hogy lehetne biztosabbra menni, talán ha az ember magával visz egy profi zenészt? |
|
|
   |
 |
Alfa_Hold
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 11. 13:55 |
  |
Kalocsai István írta: | Alfa_Hold írta: | Sziasztok,
Van-e olyan hely, ahol ki lehet vásárlás előtt próbálni a hangszert és nem ciki-e?
Attila |
A baj csak az, hogy a fa hangszerek teljesen másként viselkednek befújás után, így a bolti szűz állapotban kiadott hangjuk alapján nehéz megitélni őket. Igazi zsákbamacskák. Nem tudom, hogy lehetne biztosabbra menni, talán ha az ember magával visz egy profi zenészt? |
Igen, ez is igaz.
És milyen a műanyag hangszerek megítélése? |
|
|
    |
 |
dr.bubó
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 11. 15:15 |
  |
A műanyag hangszerek általában megbízhatóbb minőségűek, nincsen hangszer és hangszer között olyan nagy különbség. Egy rossz fafurulyánál mindenképp jobbak.
De az igazi mégiscsak egy jó minőségű fafurulya! (Moeck, Küng vagy Mollenhauer - ezek elég jó, megbízható hangszerek, elérhető áron) |
|
|
   |
 |
Kalocsai István
Törzstag
|
Elküldve:
2006. Február 12. 10:43 |
  |
A műanyag - olcsóságánál fogva - a nagyobb méreteknél verhetetlen. Egy tenor vagy egy basszus fából: vastag pénztárcát igényelnek. Pláne ha a jobb fajtából valók. Mert a fa is nagy szórást mutat: a neves gyártóknak ugye van gyengébb modelljük is (pl. moeck rottengurgh), vagy igényesebb (pl moeck steenbergen), megfelelő különbséget mutatva az árban. Viszont nem garantált, hogy az adott példány tényleg összhangban van-e az árral, azaz hozza-e a beigért minőséget. Ehhez ismerni kéne a gyártást: vajon csak "sorozatgyártással", vagy egyedi utóhangolással készítették a darabot? Aztán ott van még a nyersanyag kérdése (európai vagy egzotikus?), az árkülönbség tetemesen mérhető érthetően pont a nagy hangszereknél. Szoprán (esetleg még alt is) megfizethető fából. Csak, mint a fentiekből is látszik, zsákbamacska. Igényes, bőséges próbálkozást engedő kiszolgálás hazánkban szerintem nincs. Keresni kell ahhoz valamely európai, kifejezetten erre a hangszerre szakosodott boltot. |
|
|
   |
 |
Alfa_Hold
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 14. 10:25 |
  |
Sziasztok,
egy olcsóbb hangszer mellett döntöttem:
Küng Studio barokk duplalyuk.
Ki tudtam próbálni a boltban és a yamaha régi(karcos, lötyögős) műanyag után ég és föld volt. Így nem volt szükség további kutakodásra, nekem nagyon könnyen hozta a magasabb hangokat és a mélyeket is...szóval tetszik.
Köszi a tippet. |
|
|
    |
 |
amatör
Fórumozó tag
|
Elküldve:
2006. Február 16. 14:46 |
  |
Sziasztok. Amatőr zenekedvelő vagyok. Zenei múltamról: 8 évet zongoráztam, kicsit orgonáltam, keveset furulyáztam. Amiért jelentkeztem, az az, hogy 8 éves lányom zenei iskolába jár, és tanul furulyázni. Szorgalmas, és meg van a hajlandósága arra, hogy együtt zenéljünk (olykor szintivel kísérem). Tanulmányai elején tart (mint én is). Szeretném, ha közösen muzsikálnánk. Neki egy germán c-szopránfurulyája van. Én egy barokk f-furulyával szeretném kísérni. Kétségeim a következők: nem lesz-e disszonáns a hangzás, van-e elegendő (kezdetben kezdőknek való) hozzáférhető mű - kotta -, avagy transzponálni, átiratokat kell készíteni.
Kérem a szíves segítségeteket.
Üdv, és jó zenélést: Laci |
|
|
   |
 |
Alfa_Hold
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 16. 15:23 |
  |
amatör írta: | Sziasztok. Amatőr zenekedvelő vagyok. Zenei múltamról: 8 évet zongoráztam, kicsit orgonáltam, keveset furulyáztam. Amiért jelentkeztem, az az, hogy 8 éves lányom zenei iskolába jár, és tanul furulyázni. Szorgalmas, és meg van a hajlandósága arra, hogy együtt zenéljünk (olykor szintivel kísérem). Tanulmányai elején tart (mint én is). Szeretném, ha közösen muzsikálnánk. Neki egy germán c-szopránfurulyája van. Én egy barokk f-furulyával szeretném kísérni. Kétségeim a következők: nem lesz-e disszonáns a hangzás, van-e elegendő (kezdetben kezdőknek való) hozzáférhető mű - kotta -, avagy transzponálni, átiratokat kell készíteni.
Kérem a szíves segítségeteket.
Üdv, és jó zenélést: Laci |
Utánaolvasgatva a témának(én most kezdtem megvilágosodni, eddig germánt használtam), tudni kell, hogy a germán fogású hangszerek (eleve) hamisak a fisz és cisz hangoknál különösen.
ráadásul a germán fogás a történelem egyik nagy tévedése. érdemes lenne még a kezdetekkor a barokk fogásra ráállni....
Talán.
üdv
Attila |
|
|
    |
 |
Újfalusi László
Törzstag
|
Elküldve:
2006. Február 18. 18:52 |
  |
Bizony bizony. A germán hangszert mindenkébb le kell cserélni. Kezdetben furcsa lesz rajta játszani, de hozzá kell szokni, mert később nem tudja majd használni a segédfogásokat. |
|
|
  |
 |
gmk.fg
Fórumozó tag
|
Elküldve:
2006. Február 20. 00:59 |
  |
Aki ma német rendszerű furulyán tanít zeneiskolában, már egy őskövület lehet.
Csodálkozom, hogy zeneiskolába járó gyerek a második félév elején azon fúj. Vagy ének-zenei általános iskolába jár a csemete? Ott még előfordul, hogy azon tanulnak a gyerekek.
Minden esetre le kell cserélni a hangszert. A gyerekek 1 hét alatt könnyedén átszoknak a barokk fogásokra. Pláne a kezdeteknél, amikor módosított hangokat még nemigen játszanak! Majd később könnyebb lesz így a dolguk.
Nagyon tudom ajánlani a műanyag, Yamaha barokk szopránfurulyát, a 300-as sorozatból!
Könnyen szól, de a műanyag furulyák között ez egy jobb változat, mint az egyszerű tanuló modell. Ezen már kis dinamika is lehetséges, és tiszták, megbízhatóak!
Érdemes a Yamaha bemutatóteremben megvenni, ami az V., Alkotmány utca 5 szám alatt található. Itt jó árban megvehető.
Nagyon sok jó kotta van, szinte minden fellelhető már a boltokban.
A Kodály Zoltán Zeneműbolt a Múzeum körúton nagyon barátságos, szívesen segítenek az eladók, sőt, egy-két nap alatt berendelik az országban fellelhető, de éppen nem kapható kottákat is. Sőt, külföldről is lehet rajtuk keresztül kottákat rendelni.
De a választék, hangsúlyozom, igen bő. Biztosan találtok olyan kottát, amit tudtok használni.
Jó muzsikálást!  |
_________________ magam-magam |
|
  |
 |
amatör
Fórumozó tag
|
Elküldve:
2006. Február 22. 00:28 |
  |
köszönöm segítségeteket! A mai napon vettem egy yamaha barokk f-furulyát, hozzá Altfurulya-iskolát. Már ki is próbáltam ... az f hang bizony még nehezen megy, de elég kitartó vagyok, hogy addig gyakoroljak, amíg élvezhető zenét nem csalok ki belőle. Remélem nem megyek a családom idegeire...
Mégegyszer jó zenélést kívánoook mindenkinek!
Szaiasztok! Laci |
|
|
   |
 |
Vajda Szilárd
Fórumozó tag
|
Elküldve:
2006. Február 22. 12:15 |
  |
A műanyag hangszerek közül én az Aulost inkább ajánlanám, mint a Yamahát. Különösen a 700-as sorozatot, de az 500-ast is. Tapasztalatom szerint a gyerekek szeretik. Árban nem hiszem, hogy drágább lenne. Hogy miért érzem jobbnak, nem tudom megfogalmazni. Tudomásom szerint két helyen kaphatók. A Kiss József utcában, a Keleti Pu. közelében és a Nagymező utcában, a Bartók Konzi épületében lévő hangszerboltban. Ez utóbbi helyen vigyázni kell az eladó kislány furulyás "szakértelmével". A múltkor olyan határozottan állította egy altfurulyáról, hogy az szopraninó, hogy már majdnem magam is elhittem... |
|
|
  |
 |
Alfa_Hold
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 22. 12:28 |
  |
amatör írta: | köszönöm segítségeteket! A mai napon vettem egy yamaha barokk f-furulyát, hozzá Altfurulya-iskolát. Már ki is próbáltam ... az f hang bizony még nehezen megy, de elég kitartó vagyok, hogy addig gyakoroljak, amíg élvezhető zenét nem csalok ki belőle. Remélem nem megyek a családom idegeire...
Mégegyszer jó zenélést kívánoook mindenkinek!
Szaiasztok! Laci |
Szia,
hol vetted az iskola kottát?
Üdv
Attila |
|
|
    |
 |
dr.bubó
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 22. 22:34 |
  |
Vajda Szilárd írta: | A műanyag hangszerek közül én az Aulost inkább ajánlanám, mint a Yamahát. Különösen a 700-as sorozatot, de az 500-ast is. Tapasztalatom szerint a gyerekek szeretik. Árban nem hiszem, hogy drágább lenne. Hogy miért érzem jobbnak, nem tudom megfogalmazni. Tudomásom szerint két helyen kaphatók. A Kiss József utcában, a Keleti Pu. közelében és a Nagymező utcában, a Bartók Konzi épületében lévő hangszerboltban. Ez utóbbi helyen vigyázni kell az eladó kislány furulyás "szakértelmével". A múltkor olyan határozottan állította egy altfurulyáról, hogy az szopraninó, hogy már majdnem magam is elhittem... |
Aulosból az 500-as sorozat szerintem jobb, a 700-asok kicsit hamiskásak! (a regiszterváltásnál, alton f''-g''-a'') Egyébként egy árban vannak, az 500-as széria úgynevezett "kórushangszer" azaz kamaramuzsikálásra készült, a 700-as sorozat pedig a "szólóhangszer".
"Szakértelemből" nincs hiány ebben az országban, az biztos!!!  |
|
|
   |
 |
Alfa_Hold
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 23. 09:02 |
  |
dr.bubó írta: | Vajda Szilárd írta: | A műanyag hangszerek közül én az Aulost inkább ajánlanám, mint a Yamahát. Különösen a 700-as sorozatot, de az 500-ast is. Tapasztalatom szerint a gyerekek szeretik. Árban nem hiszem, hogy drágább lenne. Hogy miért érzem jobbnak, nem tudom megfogalmazni. Tudomásom szerint két helyen kaphatók. A Kiss József utcában, a Keleti Pu. közelében és a Nagymező utcában, a Bartók Konzi épületében lévő hangszerboltban. Ez utóbbi helyen vigyázni kell az eladó kislány furulyás "szakértelmével". A múltkor olyan határozottan állította egy altfurulyáról, hogy az szopraninó, hogy már majdnem magam is elhittem... |
Aulosból az 500-as sorozat szerintem jobb, a 700-asok kicsit hamiskásak! (a regiszterváltásnál, alton f''-g''-a'') Egyébként egy árban vannak, az 500-as széria úgynevezett "kórushangszer" azaz kamaramuzsikálásra készült, a 700-as sorozat pedig a "szólóhangszer".
"Szakértelemből" nincs hiány ebben az országban, az biztos!!!  |
Az 500-asnak is ívelt a "windkanal"-ja? |
|
|
    |
 |
dr.bubó
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 23. 09:54 |
  |
Nem akarok hülyeséget mondani: nem tudom... |
|
|
   |
 |
Alfa_Hold
Törzstag

|
Elküldve:
2006. Február 27. 10:13 |
  |
Pénteken boldog tulajdonosa lettem egy Aulos altnak. 500-as sorozat.
Ívelt a windkanal. szuperül szól ahhoz képest, hogy műanyag. Igaz a yamaha után kicsit szokni kell, de jobban szól szerintem, mint a yamaha alt.
Tök rendesek voltak a boltban (fon trade), ki lehett próbálni a hangszereket. Kaptam is az alkalmon, és kipróbáltam egy aulos tenort....nagyon jól szólt az is. Meg is lett a nyári beruházás tárgya...  |
|
|
    |
 |
|