furulya.hu

Furulyás fórum

Furulyaverseny eredmény Következő téma megtekintése
Előző téma megtekintése
Új téma nyitásaHozzászólás a témához
Szerző Üzenet
aniko
Fórumozó tag


Csatlakozott: 2007.02.13. Kedd 22:48
Hozzászólások: 2
Tartózkodási hely: Buda

HozzászólásElküldve: 2010. Május 11. 10:29 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Sziasztok, nem tudja valaki az országos verseny eredményeit?
Honnan lehetne megtudni?
Anikó
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
aniko
Fórumozó tag


Csatlakozott: 2007.02.13. Kedd 22:48
Hozzászólások: 2
Tartózkodási hely: Buda

HozzászólásElküldve: 2010. Május 11. 20:58 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Amit ma megtudtam, beírom:

I. korcsoport:
I. hely: Kérges Dorottya, Vasvári Zeneiskola
II. hely: Kis Gergely Domonkos, Bp., XIV. ker
Bácskai Barnabás, Bp., XIII. ker.
III. hely: Fodor Gabriella, Eger, Farkas F. Zi.
Horváth Katalin, Szentgotthárd

II. korcsoport:
I. hely: Zempléni Ábel: Bp. II. ker.
II. hely: Nagy Zsófia, Bp., XXIII. ker.
Cseh Annamária, Nyíregyháza
III. hely: Tarcali Eliza, Nyíregyháza
Vámosi Ábel, Debrecen

III. korcsoport:

I. hely: Szlovenszki Dóra, Nyíregyháza
II. hely: Lajhó Ruben, Miskolc
Bessenyei Bea Borsika, Nyíregyháza
III. hely: Takács Valéria Dorina, Szentgotthárd
Telek Sára, Szeged

IV. korcsoport:

I. hely: Prácser Lilla, Szombathely
Tarczi Réka, Celldömölk
II. hely: Németh Krisztina, Miskolc
Jaics György, Szeged
III. hely: Keczer Zsuzsa, Miskolc
Bellofatto Filippo, Debrecen

Kamara I.
I. hely: Skrionya Réka....., Szeged
II. hely: Cseh Annamária...., Nyíregyháza
III. hely: Szovák Petra...., Szombathely

Kamara II.
I. hely: Farkas Benedek...., Gödöllő
II. hely: Szerencsi Viktória...., Eger
Tóth Réka Judit...., Bp., XI. ker.

Voltak különdíjak is, de azt nem pontosan tudom
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
Bánfi Balázs
Adminisztrátor


Csatlakozott: 2005.12.29. Csütörtök 23:40
Hozzászólások: 38
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2010. Május 12. 09:28 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

A VII. Országos Czidra László Furulyaverseny eredményei:
http://furulya.hu/iskolaknak-tanaroknak/orszagos_furulyaverseny
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Szabó Árpád Zoltán
Törzstag


Csatlakozott: 2008.04.13. Vasárnap 9:12
Hozzászólások: 91

HozzászólásElküldve: 2010. Május 16. 10:28 Hozzászólás az előzmény idézésévelUgrás az oldal tetejére

Készítettem egy átiratot a rádiós tudósításról abból a megfontolásból, hogy így mégiscsak könnyebb itt gondolatokat kapcsolni hozzá, ha valaki azt szeretné.

(Megjegyzés a furulya.hu adminisztrátorának: szerény javaslatom az, hogy ha jónak látja, átemelheti ezt a szöveget a lejátszó alá.)

A VII. Országos Czidra László Furulyaversenyről hallhatnak összefoglalót. A riporter: Ménes Aranka.

0:9-0:38

Hans Ulrich Staeps Sambuca című darabját Farkas Benedek, Kovács Borbála, Laurán Apolka és Oláh Judit játszotta furulyán a díjkiosztó gálahangversenyen az MR Márványteremben. 2007 óta Czidra László nevét viseli ez az országos furulyaverseny, amelynek összefoglalását a zsűritől kérem. Elnöke Lőrincz László, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docense.
MA (Ménes Aranka): - Milyen érdeklődés mellett zajlott az idei megmérettetés?
LL (Lőrincz László): - Folyamatosan bővülő, tehát egyre nagyobb létszámmal. Hogyha konkrétan abban gondolkozom, hogy kik azok akik végighallgatják, vagy kik azok akik fölkészülnek rá. Ez két különböző dolog. Namost ugye akik készülnek rá, egyre nagyobb lelkesedéssel, mert egyre inkább érzik a perspektíváját magának a hangszernek is. Eddig csak egy kis vicik-vacak, fújkálni való előkészítő hangszernek számított, de mostmár merem kijelenteni, legalább tíz év óta egy nagyon komoly fejlődésen, változáson ment keresztül maga a megszólaltatása és az elismertettsége is.
MA: - Ezt az is mutatja, hogy egészen pici gyerekek is jelentkeztek, és talán a felső korhatár 22 év körül van.
LL: - Egészen pici, természetesen, mert ez egy zeneiskolai verseny, tehát ott meg vannak határozva a korcsoportok és így kell aztán, nyílvánvaló, fölkészülniük. Csak aztán utána csodálkozunk, hogy fantasztikusabbnál fantasztikusabb teljesítményekre képesek már a kicsik is, a korukhoz képest, amikor a szabadon választottakban is már olyan darabokat mernek és tudnak is eljátszani, ami már egy magasabb szintet igényel.
MA: - Hány korcsoportban hirdették ezt a versenyt?
LL: - 4 korcsoportban. Ezt most itt nem is akarom részletezni, legfeljebb annyit, hogy a 3. korcsoport azok, akik érettségi előtt állnak, vagyis választhatják pályának is, konzi felé is orientálódhatnak, mert mostmár zeneművészeti szakközépiskolákban is egyre nagyobb számban lehet tanulni a blockflötét vagyis a furulyát, sőt aztán utána tovább természetesen a legmagasabb szintig is, egyetemi szintig is. Mostmár bekerült a bolognai folyamatba ez is, tehát végülis ugyanolyan fontosnak és jelentősnek kell, hogy tekintsük ezt a hangszert, mint a többi fafúvóst.
MA: - Három főiskolán is zajlik furulyaoktatás. A szegedi volt az első.
LL: - Ez így van. És akkor végülis még borzasztó nehéz dolgokkal kellett szembenéznem és keresztül vergődnöm meg megküzdeni. Az ellenállás, hogy pont a hangszer, hogy namost ez hangszer-e vagy sem, ezt kellett bebizonyítani ez alatt a szinte majdnem húsz év alatt, amióta létezik a szegedi, és bizonyította azzal a ténnyel, hogy utána aztán beindulhatott Miskolcon is meg Debrecenben is, és a mellettem álló kollégák is ilyen magasabb szinten tanítják a blockflötét.
MA: - Most akkor a zsűri további tagjaitól kérdezem, hogy milyen tapasztalatokkal zárják le most ezt az idei versenyt.
KL (Kecskeméti László): - Kecskeméti László vagyok, a zsűrinek az egyik tagja, az utazó zsűrinek az elnöke, tehát így rálátásom nyílt az egész ország felhozatalára, hogy milyen színvonalt képviselnek az egyes régiók. Ebben elég nagy eltérés van, viszont az örömömre szolgál, hogy az országnak mindig más régiója az, amelyik a különböző versenyeken - ugye ezek három évente kerülnek megrendezésre -, s a különböző versenyeken kimagasló eredményt mutathatnak fel. Egy időben éppen Lőrincz László tanár úr régiója, a szegedi régió volt az, ami mindent vitt. Előtte való időkben, a kezdetekben Budapest tarolt a versenyeken. Most talán inkább Észak-Magyarország, tehát Nyíregyháza, Miskolc, és nagy örömünkre a győri régió volt az, amelyik azt hiszem, most három első helyezettet is adott.
MA: - Úgy olvastam, hogy körülbelül 500 jelentkező volt az idei versenyre, tehát akkor ezért mondta, hogy utazó zsűri, merthogy különböző helyszíneken voltak az előversenyek.
KL: - Igen, válogatókban döntöttük el, hogy kik lehetnek azok, akik bejuthatnak az országos versenyre. Ez körülbelül olyan 10-15 és 20 százalék között mozgott, tehát a jelentkezőknek az egyes régiókból ez a részük juthatott be az országos döntőbe.
MA: - És milyen színvonallal találkoztak?
SZZ (Széplaki Zoltán): - Széplaki Zoltán vagyok, az utazó zsűri és a döntőnek a harmadik zsűritagja. Évek óta látszik, hogy a furulya fejlődése nemhogy megtorpant volna bármikor is, hanem a mennyiségi mutatók mellett a minőségi mutatók is igen-igen javulnak. És ami plusz öröm számunkra, hogy az összes többi hangszerhez képest a furulya fejlődése látványos. Nem azt mondom, annak nem kell örülnünk, hogy bizonyos hangszereknek a népszerűsége mostanában csökkent, ez egy elég szomorú dolog, de az, hogy van egy terület, ami a mostani világban újra és újra erőre tud kapni, és ez nemcsak a szakmának fontos, hanem elsősorban az egész társadalom különböző rétegeiben, hogy a zene még mindig jelen tud lenni. És a gyerekek úgy nőnek föl, hogy a zenéhez egy ilyen hangszeren keresztül kerülnek közelebb, mert ez a hangszer ez megmarad, egy életen keresztül. Sajnos tudunk olyan hangszerekről, amik a világ legszebb hangszerei, de a gyerek befejezi a tanulmányait, akkor visszaadja a zeneiskolába és öt év múlva már lehet, hogy meg se tudja szólaltatni. A furulya nemcsak a mindennapoknak lehet a zenei eszköze, hanem a zenében betöltött szerepe által végig tudja kísérni egy muzsikus palánta vagy csak egy egyszerűen egy zenét szerető ember életét.
MA: - Nagyon nagy a korkülönbség tehát a versenyzők között, tehát a 6-tól 22 éves korig terjedő generáció nyilvánvalóan nagyon nagy eltéréseket mutat.
LL: - Igen, mert tulajdonképpen a 4. korcsoport, akik gimnazisták, sőt még lehetnek egyetemisták is, ők azok, akik nem választották szakmájuknak, vagy pályájuknak ezt a dolgot. De mégis olyan hihetetlen nagy szeretettel csinálják, hogy nyílvánvaló, hogy beleadnak mindent, hogy a lehető legszebben tudják, sőt tulajdonképpen megvan a lehetősége annak is, hogy valaki gimnazistaként - nem muszáj, hogy zeneművészeti szakközépiskolába járjon, felvételizik esetleg egy főiskolára is, ha kellő zeneelméleti jártasság is van mellette. Namost a kicsiknél meg az a gond, hogy egyre kevesebben tanulnak zenét, az anyagi dolgok miatt, bár mint Széplaki Zoltán mondta, a furulya még a könnyebben megközelíthető hangszerek közé tartozik, mivel hogy be kell valljuk őszintén, az árát tekintve még mindig ez a legkönnyebben megközelíthető hangszer. Azért ennek megvan a veszélye is, mert még mindig ott van a többi fafúvós hangszernek a csalogató tényezője esetleg, de azért azt vesszük észre, hogy egyre inkább stabilabban maradnak a blockflöte mellett a fiatalok.
MA: - Sok első-második-harmadik díjazott van?
KL: - Igen, próbáltunk minél több díjat kiadni. Ez valahol elismerése is a gyerekek munkájának illetve a tanáraik munkájának, és igazából egy ilyen verseny talán legutolsó sorban a rangsorolásról szól. Leginkább a felkészülésről. Ebbe beletartoznak azok a gyerekek is, akik sajnos most nem lehettek itt a döntőben, tehát akik a válogatón elvéreztek. Mert biztos vagyok benne, hogy azok a gyerekek is ugyanolyan munkát végeztek el, csak éppen akkor és ott nem sikerült úgy a produkciójuk, hogy itt lehessenek. De én ezt minden válogató után is elmondtam egyébként, hogy a legfontosabb hozadéka egy ilyen versenynek a felkészülés maga.
MA: - Egyébként pedig, amit játszanak, tehát a repertoár, az mennyire tud széles lenni?
SZZ: - Egyre szélesebb. A furulyának hatalmas területe van nemcsak a régebbi korok zenéjében, hanem gyakorlatilag a 20. századi zenék között is igen jelentős szerepet foglal el a furulya. És azt kell elmondanunk, hogy a most hallott három nap alatt a műsorszámok a középkortól napjainkig minden stíluskörből jelen voltak. És például nem maradt ki a 19. század zenéje sem. És nem maradt ki a középkornak a legrégebbi változata sem. Talán az is egy újdonság volt a verseny történetében, hogy a kamara kategóriában is volt kötelező mű, ami elsősorban a reneszánsz polifon zenére próbált volna rávilágítani, és itt is rengeteg olyan művet hallhattunk, amik korábban nem szerepeltek a verseny repertoárjában.
MA: - Egy vég konklúzió a zsűri elnökétől.
LL: - Tulajdonképpen az, hogy az egy mérhetetlen nagy boldogság számomra, hogy milyen szépen gyönyörűen furulyáznak ezek a gyerekek. És főleg az is, hogy Magyarországon ez alatt a viszonylag rövid idő alatt milyen hihetetlenül nagyot fejlődött ez a hangszer. Ezt én bátran ki tudom jelenteni, hogy a lehető legmagasabb, legnagyobb mértékben az összes hangszerek közül, de ha világviszonylatban tekintem a dolgot, Magyarországon fejlődik a leges-leginkább. Na mondjuk persze volt miből, mert hát hiszen nálunk talán 20 évvel ezelőtt szinte egyenlő volt a nullával, inkább csak népi furulyázgatás ment, meg a Béres tanár úr által kitalált szisztémával, ezzel a pléhfurulyával, ehhez képest óriási tényleg a fejlődés.
MA: - Úgyhogy akkor három év múlva lesz következő verseny?
KL: - Természetesen ezen vagyunk, azt hiszem, az eddig megtett út is kötelez minket arra, és a látott fejlődés is ezt predesztinálja.
MA: - Vagy esetleg hamarabb?
SZL: - Hamarabb biztos nem lesz, mert erre megvannak a szabályok, de terveinkben szerepel, hogy különböző egyéb fórumokat - regionális versenyek, kamarazene versenyek - illetve a legközelebbi tervünk egy olyan találkozó lenne az ősz folyamán, amikor nemcsak egy oktatási részre, jelen pillanatban a zeneiskolai részre fókuszálnánk, hanem az egész magyar furulyás társadalmat várnánk egy egynapos ilyen szakmai fórumra, találkozóra. Ez lenne a legközelebbi alkalmunk.

MA: - Az első korcsoport egyik első helyezettjét szólítottam meg most.
KD (Kérges Dorottya): - Én Kérges Dorottya vagyok, 10 éves. Vasvári zeneiskolából jöttem.
MA: - Hány éve tanulsz furulyázni?
KD: - Óvodás nagycsoportos koromtól.
MA: - Azaz hány éve?
KD: - 5-6 éve.
MA: - Te akkor már nagyon jól tudsz kottát is olvasni.
KD: - Igen, előbb tanultam meg kottát olvasni, mint betűt olvasni.
MA: - A családban vannak, akik zenélnek?
KD: - Igen, van három testvérem, aki zenél. Van egy negyedik is, a kistestvérem, most kezdett el ő is furulyázni.
MA: - Egyébként majd később más hangszeren akarsz játszani, vagy lehet, hogy maradsz a furulyánál?
KD: - Én szeretnék még zongorázni, de nem biztos, nem tudom még.

Kérges Dorottya Georg Friedrich Handel Il Pastor Fido című balettszvitjéből játszik egy tételt. Kérges Barnabás kíséri csembalón.

10:46 - 11:58

MA: - A második korcsoport szintén egyik első helyezettjét is megszólítottam. Ő a sok-sok lány között éppen egy fiú.
ZÁ (Zempléni Ábel): - Zempléni Ábel, a II. kerületi Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolából jöttem. Nagy öröm volt számomra, hogy eljutottam erre a nagy versenyre, és hát még nagyobb öröm, hogy az első helyezést adta a zsűri. De szerintem nagyon jól játszottak a többiek. A mezőny nagyon erős volt, nagyon boldog vagyok.
MA: - Először voltál ilyen versenyen?
ZÁ: - Igen, először voltam, mert három éve úgy volt, hogy indulok, aztán végül lemondtam, mert hát úgy éreztem, hogy még nem lesz jó. Most furcsa, azért. Örülök nagyon.
MA: - Hány éve furulyázol?
ZÁ: - Négy és fél éve körülbelül.
MA: - És milyen terveid vannak ezzel a hangszerrel?
ZÁ: - Nem nagyon tervezem, hogy furulyaművész legyek, de valahogy úgy élvezem, azért csinálom.
MA: - Hány éves vagy?
ZÁ: - 12 leszek októberben.
MA: - Akkor már azért gondolkodni kell rajta, hogy milyen irányba indulj el.
ZÁ: - Már kiskorom óta arra gondoltam, hogy biológus legyek.
MA: - Ez kikapcsolódás neked?
ZÁ: - Részben. Meg nagyon szeretem a tanáromat.
MA: - Ki a tanárod?
ZÁ: - Stadler Vilmos bácsi.

Hallgassuk most Zempléni Ábel előadásában Jean Baptiste Loeillet H-moll szonátájának első tételét. Csembalón Nagy Zsuzsanna közreműködik.

13:19 - 14:37

MA: - A negyedik korcsoport szintén egyik első helyezettje. Nagyon szép műsort hallottunk itt tőled. Mennyi mindent játszottál az év folyamán? Mi volt most éppen a tananyag?
TR (Tarczi Réka): - Tarczi Réka vagyok Celldömölkről. Hű, hát nagyon sok mindent szoktunk játszani, duókat is meg triókat, vagy összeállunk kis kamaraegyüttesekbe is, és nagyon sok darabba belenézünk, és ha van lehetőség, akkor előadjuk.
MA: - Más hangszerre nem gondoltál, szóval maradsz folyamatosan a furulyánál?
TR: - De igen, zongorázni is tanulok, meg fuvoláztam is régebben. De most az már nem nagyon fér bele az időmbe. És orgonálni szoktam vasárnaponként a református templomban.
MA: - Milyen pályára készülsz?
TR: - Még nem döntöttem el, hát még van egy évem, úgyhogy még gondolkodom, hogy zene felé menjek, vagy bölcsésztudományi karra, vagy ilyesmi felé.
MA: - Mindenesetre akkor az elmondottakból kiderül, hogy a zenét szereted.
TR: - Igen, nagyon.
MA: - Gratulálok akkor ehhez az eredményhez, és további sok sikert.
TR: - Köszönöm szépen.

Tarczi Rékát halljuk furulyázni is. Giuseppe Sammartini B-dúr szonátájának harmadik tételét játsza. Csembalón közreműködik Prehoffer Gábor.

15:50 - 16:54

MA: - A negyedik korcsoport egyik kiemelkedő első díjazottját is megszólítottam.
PL (Prácser Lilla): - Prácser Lilla vagyok, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola növendéke. Idén utoljára vettem részt ezen a versenyen. 12 év óta, amióta lehetőségem van, minden évben itt voltam, és hát most így megkoronázta ezt a folyamatot, hogy most végre sikerült első díjat elhoznom.
MA: - Milyen pályára készül? Muzsikus szeretne lenni?
PL: - Volt ilyen ötlet is, még nem vetettem el teljesen, de egyelőre most a gazdasági pálya, meg diplomácia, ami most első helyen szerepel, de nem hagyom abba még a zenét.
MA: - Milyen hangszeren játszik? Milyen márkájú hangszeren?
PL: - Ezek kölcsönfurulyák, amik nálam vannak. Mindegyik a Bartók Béla Zeneiskola tulajdona, úgyhogy most ez az első olyan igazi márkás hangszer, amit most nyertem, ami tényleg a saját tulajdonom lesz, és én használhatom.
MA: - Egyébként más hangszeren nem is próbálkozott, vagy a későbbiekben sem gondolja, hogy vált valamire?
PL: - De voltak próbálkozások, elkezdtem fuvolázni, zongorázni, gitározni. Volt mindenféle. De a furulya az ami így megmaradt 10-12 éven keresztül. A többi az csak ilyen hobbi szinten. Elkezdtem, abbahagytam, aztán valamit elértem azzal is.
MA: - És a jövőben vajon?
PL: - A jövőben? Hát azért még vannak tervek, hogy mit szeretnék kipróbálni kicsit komolyabban gondolni. Dehát a furulya az, ami a legfontosabb marad, és azt még tényleg lehet mit elérni ezen a hangszeren is.

Prácser Lilla Giovanni Battista Fontana második szonátáját játszotta a gálahangversenyen. Csembalón közreműködött ugyancsak Prehoffer Gábor.

18:25 - 19:32

A VII. Országos Czidra László Furulyaversenyről hallottak beszámolót, amelyben megszólalt a zsűri elnöke, Lőrincz László, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának docense, és a zsűri tagjai, Széplaki Zoltán és Kecskeméti László. Valamint a különböző korcsoportok első helyezettjei közül Kérges Dorottya, Zempléni Ábel, Tarczi Réka és Prácser Lilla. Ezzel véget is ért A zenéről című műsorunk. Technikai munkatársa, Nagy Attila nevében is köszöni figyelmüket a riporter, Ménes Aranka.
Felhasználó profiljának megtekintésePrivát üzenet küldéseEmail küldése
Hozzászólások megtekintése:
Új téma nyitásaHozzászólás a témához


 Ugrás:Következő téma megtekintése
Előző téma megtekintése

Nem készíthet új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhat egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatja hozzászólásait a fórumban.
Nem törölheti hozzászólásait a fórumban.
Nem szavazhat ebben a fórumban.

 

© 2005-2020 furulya.hu